HTML

Webnyelv - Több nyelv, több szó, több mondat

Többek között egy-egy mondatot, szavakat, rövid szövegeket mutatok itt be több nyelven, valamint mindenféléről írok itt, ami a nyelvekhez valahogy kapcsolódik. Eredetileg azért alkottam ezt a blogot, hogy amíg nem lesz saját weboldalam, addig ide írogassam az idegen nyelvek nyelvtanáról szóló ismertetőket. Időközben weboldalam, a Webnyelv.hu elkészült, így jelen blog írásával fel is hagytam. Később arra gondoltam, mégis akad pár olyan megosztani valóm, amit nem a Webnyelv.hu oldalon teszek közzé, hanem itt.

Friss topikok

Névelők használata

2008.12.26. 15:06 Czimby

Főleg az angolban vannak esetek, amikor a magyartól eltérően ki kell tenni/nem kell kitenni a határozott vagy határozatlan névelőt. Aki más nyelvet is tanul, annak még nehezebb, mert ott nem azonos a szabály sem az angollal, sem a magyarral, erre pedig talán nehéz "ráérezni".

Az angolban mindig kell a határozatlan névelő, kivéve, ha többes számú a szó, vagy elvont főnév (pl. peace). A magyarban sok esetben nincs névelő, amikor az angolban van határozatlan névelő.

A határozott névelő legtipikusabb eltérése talán az angolban és a magyarban az általános értelemben használt (többes számú) főnév:
Cats are not so faithful as dogs - A macskák nem olyan hűségesek, mint a kutyák.

NÉMET:
Individualizálás és általánosítás...


Anyagnevek nem kapnak névelőt első előfordulásukkor a szövegben (pl. Ich habe Kaffee gekauft). Határozatlan névelőt akkor kapnak, amikor köznévként használatosak (Ich habe einen Kaffee getrunken).
Gyűjtőnevek és elvont főnevek, melyeknek nincs többes számuk: első előforduláskor névelő nélkül állnak: Sie hat Gemüse gekauft. Es herrschte Stille. Általánosításkor kaphatnak határozott névelőt, de anélkül is állhatnak: (Der) Kaffee schmeckt mir immer. (Der) Schmuck dient zur Verschönerung. (Die) Sparsamkeit ist eine Tugend.

A tulajdonnevek önmagukban "individualizáltak", ezért nem kell külön névelő eléjük. Kivételt képez néhány ország- és területnév:
- a többes számban állók (die Niederlande, die USA, die Filippinen)
- a hímneműek (der Sudan, der Libanon, der Iran, der Irak, der Jemen)
- a nőneműek (die Türkei, die Normandie, die Lausitz)
- egy semlegesnemű: das Elsass
- (még több van, kiírni)
- ha jelzővel állnak, névelőt kapnak az egyébként névelő nélküliek is.

Határozatlan névelő:
Nem tesszük ki sein, bleiben, werden ige mellett olyan főnevek előtt, melyek foglalkozást, funkciót, nemzetiséget, világnézetet jelölnek:
- Er ist Lehrer.
- Er ist Engländer.
- Er ist Marxist.
Ha jelzővel állnak, kitesszük a határozatlan névelőt:
- Er ist ein guter Lehrer.
Ha a foglalkozást/funkciót/nemzetiséget átvitt értelemben kell érteni, akkor kitesszük a névelőt.
(Vö. az angol as és like közötti különbség! He works like a teacher. He works as a teacher.)

Nem kein-nal, hanem nicht-tel tagadunk:
- állandósult szókapcsolatokban, pl. Ich nehme nicht Abschied. Sie schreibt nicht Maschine. Er hat nicht Urlaub genommen. Er hat nicht Wort gehalten. Er kann nicht Auto fahren. Er hat mich nicht in Ruhe gelassen.
- foglalkozásokat a sein/werden/bleiben ige után: Sie ist nicht Lehrer.

Szólj hozzá!

Címkék: német angol névelő

A bejegyzés trackback címe:

https://webnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr70842652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása