HTML

Webnyelv

Tervezem egy olyan saját weboldal létrehozását, melyen néhány idegen nyelv nyelvtana lesz megtalálható. Ebben a blogban elsősorban ezeket a készülő nyelvtani magyarázatokat teszem közzé, hátha valaki idetéved és segíteni tud ötleteivel, tanácsaival. Írok még ebbe a blogba egyéb, nyelvekkel kapcsolatos észrevételeket is.

Friss topikok

Blognyitó

2008.12.08. 17:23 Czimby

Tervezem egy olyan saját weboldal létrehozását, melyen néhány idegen nyelv nyelvtana lesz megtalálható. Nyelvtanulás során sokszor könnyebben elérhető az Internet, mint egy olyan könyv, mely az idegen nyelv nyelvtanát elmagyarázza. Az idegen nyelvek tanulóinak szeretnék ezzel segíteni. Elsősorban angol és olasz nyelvtani magyarázatokat szeretnék majd feltenni, de más nyelvek is szóba jöhetnek (elsősorban német, francia).

A modern nyelvkönyvek kevés hangsúlyt fektetnek a nyelvtan magyarázatára (mivel eleve idegen nyelven íródnak), ezért a legtöbb esetben a tanuló kizárólag a tanárára van utalva ebben. Régimódinak tűnhet az olyan nyelvtanulás, hogy az idegen nyelv nyelvtani magyarázatait olvassuk magyar nyelven, mégis hasznos lehet, mert a nyelvtan pontos ismerete a nyelvvizsgán is alapvető elvárás. Ráadásul vannak olyan "homályos" nyelvtani részek, melyeket általában nem szoktak részletesen elmagyarázni, mert idővel úgyis "érzi" a tanuló, hogy mikor, hogyan kell használni (pl. az angol there is/there are szerkezet, melynek használatára pontos szabályok vannak, de ezt talán kevés nyelvtanuló tudja).

Nem célom nyelvkönyvekből, leíró nyelvtanokból szó szerint kimásolni részeket és feltenni azokat a netre (jogi problémák miatt sem), de ilyenek felhasználása sem kizárt természetesen. Célom inkább saját példákkal és magyarázatokkal bemutatni a nyelvtant és érthetővé tenni mindenki számára, aki a nyelvet tanulja, vagy aki hamarosan nyelvvizsgázik, és gyorsan szeretne választ kapni a felmerülő homályos dolgokra.

Ebben a blogban többek között ezeket a készülő nyelvtani magyarázatokat teszem közzé, hátha valaki idetéved és segíteni tud ötleteivel, tanácsaival. Bármilyen idevágó ötletet, tanácsot szívesen fogadok! És természetesen kérdést is, mi az, amit nem értesz az idegen nyelvben, és szeretnéd, ha valaki elmagyarázná végre.

Sok bejegyzés még erősen félkész állapotban lehet. Lehet, hogy előbb jelenítem meg, mint hogy használható lenne valamire az, ami benne van.


Megjegyzés: a bejegyzések dátumát valószínűleg nem a valóságnak megfelelően fogom állítani. Ez azért jó, mert így be lehet állítani, hogy a hasonló témával (pl. ugyanazzal a nyelvvel) foglalkozó bejegyzések ne összevissza, hanem egymás mellett legyenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr85811539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása