HTML

Webnyelv

Tervezem egy olyan saját weboldal létrehozását, melyen néhány idegen nyelv nyelvtana lesz megtalálható. Ebben a blogban elsősorban ezeket a készülő nyelvtani magyarázatokat teszem közzé, hátha valaki idetéved és segíteni tud ötleteivel, tanácsaival. Írok még ebbe a blogba egyéb, nyelvekkel kapcsolatos észrevételeket is.

Friss topikok

Tárgy és részeshatározó

2011.02.18. 11:09 Czimby

A tárgy és részeshatározó sorrendje:

Német:

Ha főnévvel fejezzük ki mindkettőt: Rh + T
Ha az egyiket névmással, a másikat főnévvel fejezzük ki, a névmás van elől.
Ha mindkettőt névmással fejezzük ki: T + Rh

Ich gebe dem Vater das Buch.
Ich gebe es dem Vater.
Ich gebe ihm das Buch.
Ich gebe es ihm.

Angol:

Ha a tárgyat főnévvel fejezzük ki: Rh + T, vagy: T + to+Rh (to-val a részeshatározót hangsúlyozzuk)
Ha a tárgyat névmással fejezzük ki: csakis: T + to+Rh (pl. "it to him")
Hogy a részeshatározót névmással vagy főnévvel fejezzük-e ki, a szerkezet szempontjából lényegtelen.

I give the father the book. vagy: I give the book to the father - a részeshatározót hangsúlyozzuk.
I give it to the father.
I give him the book. vagy: I give the book to him - a részeshatározót hangsúlyozzuk.
I give it to him.

Olasz:

  • Ha a tárgyat és részeshatározót is főnévvel fejezzük ki, általában a tárgy áll előbb. Ha a részeshatározót tesszük előbbre, akkor hangsúlyt kap. Do il libro al professore. (A könyvet odaadom a tanárnak.) Do al professore il libro. (A tanárnak adom a könyvet.) De a részeshatározó az ige előtt is állhat, ha hangsúlyos: Al professore do il libro, al mio compagno di banco invece affido i miei quaderni.
  • Ha főnévvel fejezzük ki a tárgyat, állhat a tárgy az ige előtt, de akkor a tárgyat tárgyesetű névmással (lo, la, li, le) is meg kell ismételni az ige előtt: Il libro lo do al professore.
  • Ha valamelyiket névmással fejezzük ki, a névmás természetesen az ige előtt áll: Lo do al professore. Gli do il libro.
  • Ha mindkettőt névmással fejezzük ki, akkor előbb van a részeshatározó, utána a tárgy (kivéve: T/3-ban), de ilyenkor a részeshatározó esetű névmások kicsit másképp alakulnak: me, te, glie-, ce, ve, és a glie- alakkal egybeírjuk a tárgyesetű névmást (glielo, gliela, stb.) Például: Me lo dai. Te li hanno dati. Ce le avete date. Glielo do. Ha a részeshatározó T/3-at fejez ki ("nekik"), akkor kivételesen előbb van a tárgy, utána a részeshatározó (loro), és a részeshatározó minden esetben az ige után áll: Li dai loro (Azokat nekik adod).
  • Ha a részeshatározót névmással fejezzük ki és hangsúlyozni akarjuk, a elöljárószóval az ige után áll, pl.: Lo danno a me, non a te.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr842670052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.